Uus Varbla sadam (valmis 2020). Foto: Kristjan Pikner

10 igavat fakti Pärnust

Fakt 1 Pärnumaal elab ühtekokku üle 86 000 inimese. Sellest ligi 40 000 elab Pärnu keskuslinnas.

Fakt 2 Pärnu linna omavalitsuse pindala on suurem kui New Yorgil. Seda seetõttu, et 2018. aastal läbiviidud haldusreformi tõttu liideti mitu valda Pärnu linna omavalitsuse alla.

Fakt 3 Pärnumaa on pindalalt Eesti suurim maakond. Siinne asustustihedus on 16 elanikku ruutkilomeetri kohta.

Fakt 4 Pärnumaal on ühtekokku 7 omavalitsust: Pärnu linn, Tori vald, Häädemeeste vald, Saarde vald, Lääneranna vald, Põhja-Pärnumaa vald, Kihnu vald.

Fakt 5 Pärnumaal asuv Kihnu saar kuulub UNESCO suulise ja vaimse pärandi maailmanimekirja.

Fakt 6 Pärnu rand on Eesti kõige populaarsem rand, mis toob suvel piirkonda sadu tuhandeid turiste.

Fakt 7 Pärnu asukoht on unikaalne, olles kahe Balti riigi pealinnast peaaegu samal kaugusel. Pärnust Riiga on 210 kilomeetrit ja Tallinnasse 140 kilomeetrit.

Fakt 8 Pärnumaal asub kaks rahvusvaheliselt tunnustatud rahvusparki – Soomaa ja Matsalu. Soomaa on tuntud oma viienda aastaaja poolest. Matsalu rahvuspark on üks Euroopa linnurikkamaid paiku, siin on registreeritud üle 270 erineva linnuliigi.

Fakt 9 Pärnu jõgi on pikkuselt Eesti teine jõgi. Pärnu linn on Eestis unikaalne, sest linna ääristab ühest küljest meri ja teisest jõgi. Nii on Pärnu kesklinn nagu väike poolsaar.

Fakt 10 Pärnumaal on suurepärased võimalused bioressursside väärindamiseks ja suurepärane asukoht soosib ka laomajandusettevõtete tegevust. Lisaks on siin soodne pinnas puidu-, metalli- ja elektroonika- ning ehitusmaterjalide, masinaehituse ja tekstiilitööstuse ettevõtetele.