Põhilised majandusharud

Pärnu piirkonna pikad tööstustraditsioonid ulatuvad aastasse 1832, millest alates on linna soodne asukoht saanud palju kiitust – Soome, Rootsi ja Läti ning Venemaa lääneosa lähedus, samuti hea ühendus Kesk-Euroopaga on toonud linna paljud rahvusvahelised elektroonika-, puidu-, metalli- ja tekstiiliettevõtted.

Viimasel ajal on ärikeskkonna ligitõmbavust kasvatanud investeeringud Via Balticasse ja muudesse teedesse, raudteeühendusse ning sadama uuendamisse. Samuti ei saa alahinnata toetavat linnapiirkonda, kuna selle looduslik ja kultuuriline mitmekesisus teeb Pärnust suurepärase elu- ja töökoha.

Metallitööd

Pärnu piirkonna metallitööstusel on pikk ajalugu tänu Pärnu KEKi (Kolhooside Ehituskontor) ja Masinatehase tegevusele. Piirkonda on loodud palju väikeettevõtteid, kellest paljud on hiljem suuremaks kasvanud.

Äritegevuse edenemine näitab nii välis- kui ka kodumaise kapitaliga ettevõtete ühinemisvõimalusi, et saada kasu tõhususest, innovatsioonist ning tootearendusest ja tootmisvõimsusest.

Metallitöötlusettevõtteid on umbes 50 ja need annavad tööd ligi 700 töötajale.

Selle sektori peamised tooted on metallkonstruktsioonid, auto-, raudtee- ja energeetikatööstuse tooted (Scania, ABB) ning elektroonikatööstuse komponendid.

  1. Welmet OÜ
  2. Ogel OÜ
  3. Forixmerk OÜ
  4. Aluwin OÜ
  5. Metalboss OÜ
  6. Skamet OÜ
  7. JU-Metall AS
  8. Helmetal IMS OÜ
  9. Casemet OÜ
  10. Etem Pärnu AS
  11. B2B Metalworks OÜ
  12. AQ Lasertool OÜ
  13. Alise Technic OÜ

Elektroonika

Esimesed elektroonikaga seotud ettevõtted asutati Pärnu piirkonnas pärast Eesti taasiseseisvumist, 1990ndate keskel. Pärast seda on elektroonikasektor tänu välisinvesteeringutele kiirelt kasvanud, mille tulemusena on suurem osa selle valdkonna ettevõtetest praeguseks muutunud suurkontsernide tootmisüksusteks. Aastate jooksul on lihtsamad projektid asendunud keerukama tootmisega.

Elektroonikaettevõtted annavad tööd enam kui 1000 inimesele.

Selle sektori peamised tooted on võrgu- ja elektroonika- ning arvuti- ja telekommunikatsiooniseadmed.

  1. Scanfil OÜ
  2. Oshino Electronics Estonia OÜ
  3. Note Pärnu OÜ
  4. MS Balti Trafo OÜ
  5. Milectria EST OÜ

Puit

Pärnu piirkond hõlmab Eesti metsaressurssidest 30%, mistõttu seostatakse metsandust ja puidutöötlust traditsiooniliselt just selle piirkonnaga. Puidusektori ettevõtted on suurelt esindatud nii töötajate arvu kui ka tööstustoodangu mahu poolest.

Pärnu piirkonna puidusektor on järk-järgult liikunud materjali (saeveskid) tootmiselt lõpptoodete (mööbel, palk- ja moodulmajad, muud puittooted) tootmisele.

Selle sektori peamised tooted on saematerjal, höövelpuit, mööbel, lauad, palk- ja moodulmajad.

  1. Mööbliproff OÜ
  2. Pärnu Mööblivabrik OÜ
  3. Skano Group AS
  4. Taritvo AS
  5. Tammuru Puit OÜ
  6. Rigor OÜ
  7. Preab AS
  8. Pinea OÜ
  9. Mööbliproff OÜ
  10. Isoptera OÜ

  1. OnWoods OÜ
  2. Nord Homes
  3. Woodbright OÜ
  4. Harmet OÜ
  5. Viram OÜ
  6. Valmos OÜ
  7. Tarriks AS
  8. Säästke OÜ
  9. Pakkpuit OÜ
  10. Ovinger OÜ
  11. Meris AS
  12. Matek AS
  13. Laesti AS
  14. Kenwalt OÜ
  15. Kastoram WOOD OÜ
  16. Greencoal AS
  17. Garold Grupp OÜ
  18. Eldurpuit OÜ
  19. EEK Trade AS
  20. Ecobirch AS
  21. Greencube OÜ

Tekstiilitööstus

Pärnumaal tegutseb ka traditsioonilise tähtsusega tekstiilisektor. Lisaks rõivaste õmblemisele valmistatakse palju kodusisustustooteid, nt tekid, padjad, mööbli pehmed osad. Piirkonna sektoritest on tekstiilitööstus müügitulu ja ekspordinäitajate poolest neljas. Õmblustöö pakub naistele tööd maapiirkondades. Ekspordi täpsustamisel lisanduvad õmblustöödele disain, digidisain ja tootearendus.

  1. Fennobed OÜ
  2. Pomarfin OÜ
  3. Pambu OÜ
  4. Wigen Sindi OÜ
  5. Wendre AS
  6. Valley OÜ
  7. Trimtex Baltic OÜ
  8. Qualitex AS
  9. Fein-Elast Estonia OÜ
  10. Gabriel Scientific OÜ

IT

Eesti on üks digitaalsemaid riike maailmas ja see ei ole lihtsalt ambitsioonikas turundusloosung. Tänapäeval võtavad eestlased e-valitsust endastmõistetavana, tarkvaraehitust peetakse ligitõmbavaks ametiks ja lapsed asutavad tehnoloogiaettevõtteid enne gümnaasiumi lõpueksameid.

Elektrooniline isikutunnistus, mis on Eesti infoühiskonna alustala ja mis võimaldas e-lahendusi turvaliselt juurutada, tähistab oma 15. sünnipäeva. Esimesed isikutunnistused anti välja 2002. aastal. Isikutunnistust kasutatakse riikliku tervisekindlustuskaardina ja dokumendina, et kontrollida isiku identiteeti, kui ta logib sisse e-keskkonda. Lisaks saab inimene kasutada oma isikutunnistust e-hääletusel osalemiseks, dokumentide digiallkirjastamiseks, e-ravimiretseptide ja e-pangandusteenuste kasutamiseks. Ettevõtted saavad isikutunnistust kasutada ka püsikliendikaardina. Eesti isikutunnistust kasutati ka Soomega sõlmitud esimese piiriülese riikliku lepingu digiallkirjastamiseks.

E-residentsus on uus digirahvus ülemaailmsete kodanike jaoks. Eesti on esimene riik, kes pakub e-residentsust, valitsuse väljastatud digitaalset isikutunnistust, mis on kättesaadav kõigile maailmas. E-residentsus pakub vabadust hõlpsasti globaalse ettevõtte alustamiseks ja juhtimiseks usaldusväärses ELi keskkonnas. ELis asuva ettevõtte saab registreerida täielikult veebis. Juurdepääs äripanganduse ja internetimaksete pakkujatele, et aktsepteerida makseid ostjatelt ja klientidelt kogu maailmas. Allkirjastage lepingud ja muud dokumendid digitaalselt. Lisateave: e-resident.gov.ee

  1. Web Expert OÜ
  2. Gamecan OÜ
  3. Patchstack OÜ
  4. Taptapsoft OÜ
  5. Proekspert OÜ
  6. AS Fujitsu Estonia

Turism ja hotellindus

Pärnu tuntus rehabilitatsiooni- ja puhkekuurordina pärineb 19. sajandi keskpaigast. Pärnu kuurordi sünniajaks peetakse esimese ujula rajamist 1838. aastal. Tänapäeval on Pärnul kõik nüüdisaegse puhkekuurordi ihaldusväärsed omadused: seal on spaad ja rehabilitatsioonikeskused, hotellid, konverentsi- ja kontserdipaigad, golfi- ja tenniseväljakud, restoranid ja pubid.

Alates 1996. aastast on Pärnu tundnud rõõmu Eesti suvepealinna tiitli üle. Eriti aasta kuumimatel kuudel – juunist augustini – on Pärnus meelelahutust ja kultuuriüritusi rohkem kui mujal Eestis.

Sellest ajast on Pärnu kuurort võõrustanud puhkajaid kogu maailmast. Pikad traditsioonid kuurordina on teinud Pärnu tuntuks Soomes ja teistes Skandinaavia riikides, Lätis ning Venemaal.

Aastaringseks broneerimiseks on olemas kuus spaad ja rehabilitatsioonikeskust ning rohkelt hotelle üle 4000 voodikohaga. Meditsiiniabi- ja rehabilitatsiooniteenused on väga nõutud nii kohalike elanike kui ka külaliste hulgas.

Pärnu on ideaalne konverentsi- ja seminarikoht. Konverentside korraldamiseks on olemas vajalikud ruumid ja rahvusvaheliste konverentside korraldamise kogemus. Osalejatele ja esinejatele tagatakse meeldiv konverentsielamus audiovisuaal- ja sünkroontõlkevõimaluste abil.

Pärnu äärelinnas asub kaks rahvusvahelistele standarditele vastavat tippkvaliteediga golfiväljakut: Pärnu Bay Golf Links Tahkurannas ja White Beach Valgerannas.

  1. Villa Wesset
  2. Bay golf
  3. White Beach Golf
  4. Hea Maa
  5. Villa Ammende
  6. Rannahotell
  7. Tervise Paradiis Spa Hotel & Water park
  8. Viiking SPA Hotel
  9. Tervis Medical Spa
  10. Hedon Spa & Hotel
  11. ESTONIA Medical Spa & Hotel
  12. Wasa Resort

Ehitusmaterjalid

Ajalooliselt on suundumus valmistada ehitusmaterjale looduslikest ning inimtekkelistest ja komposiitmaterjalidest, ulatudes biolagunevast kuni hävimatu materjalini, (kohalikust) transpordist kogu maailma hõlmava transpordini või taaskasutusest ühekorrakasutuseni ning parema tuleohutuse ja seismilise vastupidavuse arvestamiseni.

Ruukki, üks suurimaid ehitusmaterjalilahenduste ettevõtteid, pakub laias valikus jätkusuutlikke tooteid ja teenuseid, nagu raamkonstruktsioonid, kihtpaneelid ja fassaadikatted, sealhulgas projekteerimisriistad, kohandatud lahendused, täiustatud tarindid ning suurepärane projektijuhtimine.

Vecta disain keskendub Stretch-lagede tootmisele, mis on suurepärane materjal, kuna seda saab paigaldada kiiresti ja mööblit teisaldamata. Lagi paigaldatakse ühes tükis ning paigaldustööd tehakse ilma ehitusprahi ja segaduseta.

Kodu Kuubis on õlgpaneele tootev ettevõte. Õlgpaneelid on looduslik ehitusmaterjal, mis koosneb pressitud nisuõlgedest, mis on igast küljest ümbritsetud taastöödeldud paberiga. Õlgpaneelid tagavad hoones temperatuuri ja õhuniiskust reguleerides suurepärase ja tervisliku mikrokliima, toimides ühtlasi suurepärase heliisolaatorina. Paneele saab kasutada seinte, lagede ja põrandate ehitamiseks nii vanades kui ka uutes majades. Õlgpaneele võib kasutada ka saunades ja vannitubades.

  1. Ruukki Products AS
  2. Vecta Design OÜ
  3. Vesimentor OÜ
  4. Skano Group AS
  5. Kodu Kuubis OÜ
  6. Henkel Makroflex AS

Toit ja kala

Toit on olnud aastaid Pärnumaa piirkonna arengus esmatähtis, seda võib näha ka piirkonna toidusündmuste aastaringses arvukuses. Pärnu restoranide nädal ja kohvikute nädal toimuvad vastavalt aprillis ja sügisel. Selles piirkonnas on palju suuri ja väikeseid toidutootjaid, kes kasutavad värskeid ja kohalikke koostisosi, mis on kasvatatud ilma kemikaalide ja väetisteta.

Läänemere ääres asuva Pärnu piirkonna rannajoon on 242 km ja seetõttu on siinsel kalapüügil pikk ajalugu. Kalurid püüavad peamiselt räime, kilu, ahvenat ja haugi. Kala töödeldakse ja tooted eksporditakse Lääne- ja Kesk-Euroopa riikidesse. Ahvena- ja haugifileed on Austrias, Šveitsis ning Saksamaal kõrgelt hinnatud gurmeetoit.

  1. Freshrex Group OÜ
  2. Japs AS
  3. Japs M.V.M. AS
  4. Calamaris OÜ
  5. Pärnu kalamajakas OÜ
  6. Kihnu Kala AS
  7. Lahekala OÜ

Kivitööstus

Looduslik kivi on alati omanäoline, ainulaadne, kauakestev ja elegantne.

Edelstein töötleb ja poleerib kivipindu, et anda neile omapärane ja kauakestev iseloom. Valmis kivipindu kasutatakse seinte ja põrandate ning köögipindade katmiseks. Kivitoodete eelised on peale originaalse väljanägemise ka vastupidavus ja muutumatus.

Edelsteini tuntuimad tooted on köögipinnad ja valamud. Looduslikust kivist valmistatud köögipinnad muutuvad tarbijate seas üha populaarsemaks. Kivivalamuid on tehtud muu hulgas maailma suurimatele kruiisilaevadele.

Kivipindu poleeritakse peamiselt käsitsi. Edelsteini töötajad on asjatundjad igasuguste kivitööde, aga ka ainulaadsete käsitööviimistlusvõtete alal. Toorainena kasutatakse tavaliselt eri liiki graniiti, marmorit ja lubjakivi.

  1. Edelstein OÜ
  2. Granito OÜ
  3. Marmor OÜ